tiistai 21. tammikuuta 2014

Väsy mutta häpi eli ajankäytöstä ja yhteisöllisyydestä

Kun täysipäiväisesti kuuluisi opiskella, ei aivan mutkattomasti löydä kalenterista viikossa lähes 20 ylimääräistä tuntia Salomelle. Lavalla 1,5 tuntia on karkeasti heikolla lyhyellä matikalla laskettuna* yli 200 tuntia näyttelijän työtä. Eikä sekään riitä, 90 minuutin esitystä varten on kulunut mijoonasti minuutteja puvustajalta, lavastajalta, tuottajalta, graafikolta, valotyypeiltä, muusikoilta, maskeeraajalta ja reilusti enemmän kuin täysi puolivuotinen ohjaajalta (hoidetaan kiitokset kasvotusten, mutta välitsemppihali!).

Vaikka teatteri kiinnostaa enemmän kuin mitkään akateemiset teoriat, välillä kalenteri huutaa treeneille vaativasti ei ja vaatii Salomen sijaan keskittymään esseisiin.  Tästä huolimatta löydän itseni lähes vähintään joka toinen päivä Itsenäisyydenkadulta täysin ignooraten kouluhommien deadlinet ja kalenterin avunhuudot isoin teekuppi kädessä ja villasukat jalassa kuuntelemassa toisten fiiliksiä ja myöhemmin möyrimässä läpi lavan.

Salomen myötä teatterista on tullut toinen koti. Itse asiassa siitä on tullut ykköskoti. Teatterilla ei kohtaa tyhjiä huoneita vaan lämpimiä ihmisiä. Itsenäisyydenkadun jääkaapissa on enemmän ruokiani kuin siinä kodissa, jossa nukun. Teatterilta löytyy salomelaisia, joiden kanssa jakaa eväät (eli Titus, jolle syöttää jämät).  Usein treeneissä väsy väsähtää ja tilalle tulee tekeminen. 

Yhteisöllisyys ja yhteisö eivät ole ainoita syitä, miksi jaksaa ja innostua joka viikko uudelleen. Onhan möyriminen, hahmon täysi luominen, siihen tutustuminen ja lavahuomioilu tällä hetkellä aika lailla parasta, mitä tiedän (torstaitreeneihin tuotujen keksien ja loppulöllöttelyiden jälkeen tietenkin). On mieletöntä seurata, miten teksti visualisoituu ja saa siten aivan uusia merkityksiä.

Jokaiseen tekemiseen liittyy turhautumista. Salome todistaa, ettei edes prinsessoiden elämä ole pelkkää huoletonta tanssia ja helppoa yleilyä. Jopa prinsessoita voi vituttaa. Välillä Salome on raskas, mutta niin sen pitääkin olla. Jotta siitä voi olla isosti onnellinen. 


-Salomen orja

* Laskukaava = viikon Salome (~18h) x kuukauden viikot ( 4 kpl ) x treenatut kuukaudet (joulu-, tammi-, helmikuu = 3 kpl) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti